Když píšu tento článek, je konec ledna 2023. Navazuju tu na popis toho, jak vznikal spolek DušeProstor. Od té doby už uteklo, jak se mi zdá, mnoho vody a přípravné období je už dávno za námi, což ale neznamená, že bychom přestali připravovat, plánovat a realizovat naše aktivity. Je to jízda a taky běh na dlouhou trať. Těšíme se na nová setkání a na nové příběhy, které společně napíšeme, prožijeme.
Jaký byl rok 2022 v DušeProstoru?
První aktivity jsme zahájili podle plánu v květnu 2022. Těšili jsme se na první setkávání s novými lidmi. Navázali jsme spolupráci s Otevřenými dveřmi Oblastní charity Polička a navštívili jsme mj. jejich klubové činnosti, které probíhaly v Nadačním domě Josefa Plívy ve Svitavách. Představili jsme náš spolek a pozvali účastníky klubu do prostor Centra duševního zdraví Svitavy, kde se prozatím aktivity DušeProstoru konají.
Pravidelnými úterními aktivitami spolku, které se po týdnu střídají, jsou setkávání lidí se zkušeností s duševním onemocněním a klubové činnosti (ty jsou otevřeny všem, kdo mají zájem se zúčastnit). V loňském roce jsme vyzkoušeli mnoho různorodých aktivit (keramika, hudební odpoledne, tvorba vánočních dekorací, trénink paměti), zahráli jsme si mnoho her (Dixit, Bang, Uno), vyzkoušeli jsme různé sporty (kroket, pétanque, badminton, bowling, slack-line) a slyšeli nejednu přednášku (např. čmelácích).
Dále jsme do programu zahrnuli kurzy, tedy setkání, která se opakují a kde se můžeme naučit něco nového (kurz háčkování), popř. se o sobě i něco nového dozvědět (kurz Harmonizace uměním). Lidé se zkušeností s duševním onemocněním se mohli zamyslet nad tím, komu, kdy a jak sdílet svůj osobní příběh v rámci kurzu HOP („Upřímný, otevřený, hrdý“). Tento kurz a také beseda pro rodiče a jiné příbuzné lidí se zkušeností s duševním onemocněním proběhli díky spolupráci s Iniciativou NA ROVINU.
Připravovali jsme se také na senior setkávání.
Hojnou účast měly víkendové pobyty, které proběhly v Bolešíně a v Květné zahradě. Na prvním z nich jsme spolupracovali s Otevřenými dveřmi. Ten druhý byl už jen v režii DušeProstoru. Pobyty přinesly nejen spoustu zážitků, ale byl tu i prostor pro seznámení s novými lidmi a jejich zkušenostmi.
Výlety jsou také velmi oblíbené. Na první z nich jsme vyrazili společně s Přátelskou skupinou DIVI-ZNA do Borové. Po pěkném výšlapu nechybělo ani posilnění v roubence. Příjemné chvíle, také doplněné kávičkou a dezertíkem, jsme strávili na výletě v předvánoční Praze. V době adventu je Praha plná turistů, přesto jsme si výlet nenechali zkazit ani přeplněným Karlovým mostem a jen jsme odbočili jinam a dál jsme si užívali krásy Prahy.
Výstava, která probíhala na Živé zdi ve Svitavách, měla cíl vzdělávací a destigmatizační. Kolemjdoucí se mohli zastavit u obrázku, který jim padl do oka, a přečíst si mýty a fakta spojená s psychiatrií a s lidmi se zkušeností s duševním onemocněním.
Pohodová Dušepárty se konala v Poličce a přinesla také mnoho příjemných zážitků, povídaní, besedování, sdílení a také ochutnávání a mlsání. Občerstvení bylo totiž pestré a bohaté. Nechyběla ani grilovačka. Tato akce probíhala také ve spolupráci s Otevřenými dveřmi. Děkujeme.
Vzdělávání o problematice duševního zdraví i nemoci probíhá v rámci besed na středních školách a díky přednáškám. Děkujeme přednášejícím, kterými byli Petr Winkler, Miroslava Navrátilová, Markéta Švejdová, Martin Hollý, Dana Chrtková a Zbyněk Roboch. Rozptyl témat byl velmi široký – sebevraždy, poruchy příjmu potravy, Alzheimerova choroba a jiné demence, vztah těla a duše, práva lidí se zkušeností s duševním onemocněním. Věříme, že každý účastník se mohl dozvědět něco nového a rozšířit si tak svoje obzory. Přesně to se děje i při besedách na školách. Děkujeme i lektorům těchto besed za přesné informace a zároveň za autentické výpovědi lidem s vlastní zkušeností s duševním onemocněním.
V těchto činnostech budeme určitě pokračovat. Má to smysl a přináší to možnost porozumění. A nám také radost z dobře odvedené práce.

Naším cílem i v roce 2023 je věnovat se problematice duševního zdraví v celé jeho šíři. Jedná se o dlouhodobý plán a pořád je před námi spoustu možností a výzev.
V lednu proběhla členská schůze, která může přijímat nové členy. A přesně to se stalo. Je nás zase víc a těšíme se na spolupráci a setkávání s Vámi. Noví členové přinášejí i novou energii a nápady, proto se máte určitě na co těšit.
V roce 2023 máme v plánu navázat na aktivity z minulého roku a jen lehce je rozšiřovat, např. o další jednodenní výlety. Klubové činnosti se přiblíží lidem z Poličska. Budou se konat od dubna vždy druhý čtvrtek v měsíci v Centru pro rodinu MaTami v Poličce.
Ve Svitavách budou i nadále probíhat úterní klubové činnosti, které se budou střídat s úterní svépomocnou skupinou pro lidi se zkušeností s duševním onemocněním. Rádi poskytneme prostor i pro svépomocnou skupinu příbuzných a přátel lidí se zkušeností s duševním nemocněním. Zatím hledáme zájemce. Pokud jste takovým zájemcem právě Vy, neváhejte nás kontaktovat.
I tento rok budou probíhat kurzy. Víkendové pobyty máme v plánu realizovat dva. Užijeme si i párty, a to přímo „DušePárty“.
Plánů je mnoho. Chceme se držet toho, co nám už funguje. Těšíme se na další rok s Vámi. Sledujte náš program i Facebook, kde se postupně všechny novinky a aktivity budou objevovat a aktualizovat.

Zaujala Vás naše nabídka? Jste zvědaví, jak to probíhá ve skutečnosti? Pak neváhejte a určitě přijďte mezi nás. Těšíme se na Vás.

Marie Boštíková z DušeProstoru