V okrese Svitavy vzniká „prostor na podporu duševního zdraví“

(zpráva ze Zpravodaje Otevřených dveří Polička)

Milí přátelé,

s velkou radostí vám oznamujeme, že v našem svitavském regionu zahajuje svoji činnost nový spolek, který se chce co nejšířeji věnovat problematice duševního zdraví a dalšími souvisejícími tématy.

Spolek se jmenuje DušeProstor, z. s., v současné době má 6 členů a jejich velkým přáním je, aby se jejich řady co nejvíce rozrostly. Podpora spolku je možná různými způsoby. Členstvím ve spolku, účastí na jeho akcích nebo zapojením se do příprav a realizace aktivit. Podporou je i pomoc s s propagací a šířením povědomí o DušeProstoru. V neposlední řadě můžete DušeProstor podpořit formou daru – finanční prostředky potřebuje spolek pro svoji činnost.

Je důležité říci, že všechny akce a činnosti jsou určeny lidem svitavského okresu. Co nejvíce aktivit bude uskutečněno ve Svitavách, které leží uprostřed okresu a dostanou se tam i zpět relativně dobře lidé z Poličska, Jevíčska, Moravskotřebovska i Litomyšlska (o Svitavsku nemluvě). Budou ale také akce(např. přednášky nebo besedy na školách), které chce DušeProstor organizovat i v jiných místech našeho okresu.

A co tedy DušeProstor, z. s. chystá v letošním roce? Na to, že teprve začíná, toho opravdu není málo. Především chce poskytnout prostor všem, kteří mají zájem se setkávat za účelem podpory duševního zdraví (odtud i název spolku). Proto se v prostorách DušeProstoru budou scházet svépomocné skupiny lidí s vlastní zkušeností s duševním onemocněním i svépomocné skupiny blízkých (pečujících) osob s duševním onemocněním. Dále zde budou pořádány různé klubové, aktivizační a vzdělávací činnosti, na řadu přijdou i kulturní a osvětové akce, přednášky. A protože členové DušeProstoru mají ty nejlepší zkušenosti s víkendovými pobyty, chystá se organizovat i je (některé ve spolupráci s Otevřenými dveřmi).

V současné době pilně pracujeme na přípravách všech výše uvedených akcí. Také dáváme dohromady vše potřebné pro propagaci (webové stránky, facebook), oslovujeme možné spoluorganizátory, o podporu žádáme představitele Pardubického kraje i zástupce obcí svitavského okresu. A usilovně sháníme sponzory, protože finanční prostředky potřebujeme především pro možnost pronájmu našeho DUŠEPROSTORU.

Plánované akce začneme realizovat od měsíce května. Program budeme zveřejňovat ve zpravodaji OD a v budoucnu i ve vlastním zpravodaji či obecních novinách.

Pokud se k DušeProstoru, z. s. chcete jakýmkoliv způsobem přidat, pište na email duseprostor@gmail.com nebo volejte na telefon 774 584 291.

Všechny vás zdraví a do DušeProstoru zvou

Mája Boštíková, Monika Mazlová, Romča Zelendová, Monika Petrová, Blanka Lejhancová, Štěpán Plecháček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *